Veilig online winkelen

Veilig online winkelen

Online (en ook offline) betaalmethoden zijn tegenwoordig vatbaar voor vernieuwingen: alles moet sneller, vlotter en makkelijker gaan, maar ook veiligheid en privacy is belangrijk. De laatste jaren zijn we ons bewuster van thema’s als privacy en online veiligheid. Toch behoefte aan wat tips om online veilig te shoppen? 

Check, dubbel check

Je doet bij voorkeur geen online aankopen via publieke wifi verbindingen. Deze zijn makkelijker voor hackers om binnen te dringen in je laptop of gsm.

Online aankopen doe je ook best niet op een website die je niet kent. Kies ook altijd voor  online betaalmethoden waar je vertrouwd mee bent. Ziet een website er fishy of verdacht uit, dan is dat vaak een goede indicator om op je hoede te zijn. Bekijk de website eerst grondig voor je overgaat tot een aankoop. Heeft de website een klantendienst die je kan bereiken in geval van problemen? Zijn ze duidelijk over hun prijzen, de BTW die wordt aangerekend en de verzendkosten die je eventueel zal moeten betalen, hebben ze een return policy? Allemaal zaken waar je goed op moet letten.

Internetbeveiliging

Voorlopig betalen we in België onze elektronische aankopen voornamelijk met Bancontact en ook online is deze betaalmethode heel gangbaar. Maar ook onder andere PayPal, Apple Pay en iDEAL zijn voorbeelden van betaalmethoden die je kan vertrouwen. Kijk altijd of de beveiliging van je betalingspagina in orde is. Dit zie je aan het hangslotje of het sleuteltje dat verschijnt in je browser voor het webadres. Controleer ook of je webadres van de betaalzone met ‘https://’ begint. Ook dit is een extra check om te kijken of je je op een veilige website begeeft.

Veilig online winkele
© Pixabay.com

Na de aankoop

Ook na je aankoop blijf je best alert. Krijg je een bevestiging van je aankoop?

Check ook regelmatig je bankverrichtingen. Merk je iets verdacht? Of herken je een bepaalde aankoop niet? Eerst en vooral contacteer je onmiddellijk Cardstop wanneer je vermoedt dat je betaalgegevens zijn gebruikt buiten jouw wil om. Neem ook contact op met je bank, zij kunnen je hoogstwaarschijnlijk wel verder helpen en je specifiek advies geven over de stappen die je moet ondernemen. Als je betaalde met een kredietkaart kan het zijn dat je bank hiervoor een speciale verzekering voorziet. Verder zijn er heel wat instellingen waar je terecht kan om een verdachte website of fraude te melden.

Maandelijks krijgt de Economische Inspectie rond de 250 meldingen van internetfraude binnen en het aantal stijgt. Tegelijkertijd zien we ook duidelijk een groter bewustzijn rond internetveiligheid en online aankopen en dat is maar goed ook, want zoals ze zeggen: een gewaarschuwd man is er twee waard! Wees dus alert maar laat het je online shopplezier niet onnodig verpesten!