Waarom is er zoveel te doen rond Virtual Reality?

Wie de laatste nieuwe trends rond elektronica een beetje in de gaten houdt, zal het wellicht al gemerkt hebben: de laatste maanden is er heel wat te doen rond Virtual Reality. VR zou volgens kenners weleens de “next big thing” kunnen zijn als het over gadgets en elektronica gaat.

Wat is Virtual Reality precies?

Wie er nog nooit van gehoord heeft, zal zich wellicht afvragen wat er nu eigenlijk bedoeld wordt met Virtual Reality. De naam zegt het eigenlijk zelf: virtual reality is de virtuele werkelijkheid of ook wel eens schijnwerkelijkheid genoemd. Dit is een term die gebruikt wordt om de simulatie van een omgeving via een computer te beschrijven waarbij de gebruiker ondergedompeld wordt in een andere wereld en een andere ervaring. Kortom: Virtual Reality zorgt ervoor dat je in een volledig andere werkelijkheid terechtkomt.

Waarvoor wordt VR gebruikt?

Tegenwoordig worden de mogelijkheden van Virtual Reality gebruikt binnen verschillende domeinen zoals architectuur, games, luchtvaart, scheepvaart, … In de meeste gevallen wordt VR gebruikt om tests uit te voeren.

Voordelen en nadelen

Een van de grootste voordelen van VR is uiteraard dat je aan de hand van Virtual Reality opleidingen kunt geven en mogelijkheden krijgt om bepaalde situaties te oefenen zonder dat je daarvoor heel veel ruimte nodig hebt. Ook wordt de afstand tussen mensen een stuk kleiner en in de meeste gevallen is VR goedkoper dan de echte werkelijkheid.

Een nadeel van VR is dat de technologie nog niet helemaal op punt staat en dat het momenteel nog schadelijk voor de ogen kan zijn.