Hoe maak je perfecte chocoladesaus

Hoe maak je perfecte chocoladesaus?

Chocoladesaus op een taart, ijs of een pannenkoek. Het smaakt heerlijk en maakt je dessert helemaal af. Maar chocoladesaus maken, is soms moeilijker dan je denkt. Met deze 3 methodes, maak jij de perfecte chocoladesaus!

Perfecte consistentie

Om perfecte chocoladesaus te kunnen maken, moet je de juiste consistentie of vorm krijgen: niet te lopend en niet te hard. Er zijn verschillende dingen die hierbij belangrijk zijn:

  • Gebruik pure chocolade voor een volle smaak.
  • Blijf altijd roeren in de pot zodat het nooit aanbakt, dit kan met een garde of een houten lepel.
  • Voeg je melk of water in stapjes toe: hier geldt hoe meer vloeistof, hoe minder dik je saus. Kies dus zelf waar je voor kiest en denk eraan dat je niet té veel water toevoegt want dan verlies je de volle smaak van de chocolade.

Methode

Wat is nu de beste methode? Een echte ‘fool-proof’ methode is chocolade “au bain marie”. Hoewel het moeilijk klinkt, is dit de makkelijkste methode. “Bain marie” betekent dat je een grotere pot (of een bain marie toestel) vult met licht kokend water. Hierin zet je een andere kleinere pot met je chocoladestukjes die eigenlijk wordt opgewarmd door de warme stoom. Zo heeft je chocolade dus geen rechtstreeks contact met je vuur en krijg je een gelijkmatige verspreiding van warmte waardoor je chocolade zachtjes smelt. Belangrijk hierbij is dat je kleine pot met chocolade het water niet raakt, en dat je geregeld roert.

Hoe maak je perfecte chocoladesau
© Pixabay.com

Een andere goede methode is om je chocolade te doen smelten met behulp van de magnetron. Doe dit in kleine stapjes en zet hem telkens op de laagste stand voor 30 seconden en roer tot de chocolade een lopende textuur heeft en lichtjes glanst. Deze methode lijkt dus makkelijker, maar hier moet je meer opletten dat je de chocolade zeker niet laat verbranden.

De derde methode is een beetje anders: hierbij start je met een soort van siroop van water en suiker te maken waaraan je later je chocolade toevoegt. Let op dat je dit zeker niet met je kinderen doet omdat suiker enorm warm wordt. De temperatuur van suiker kan wel tot 160°C gaan en hierdoor kan je ernstige brandwonden oplopen. Doe dit dus rustig en gefocust en zo krijg je ook enorm lekkere en smeuïge chocoladesaus!

Zo heb je dus een lijstje waar je op moet letten: goed roeren, chocolade au bain-marie en alles in stapjes. Geniet van die lekkere dame blanche of die pannenkoek met de lekkerste chocoladesaus!