Chardonnay de veelzijdige klassieker uit Bourgogne

Chardonnay: de veelzijdige klassieker uit Bourgogne

De Chardonnay-druif is er een die over de hele wereld bekend is. Omdat dit druivenras zich uitstekend aanpast aan het klimaat en bodem wordt hij wereldwijd vervaardigd tot Chardonnay wijn. Het is misschien wel de meest bekende wijn wereldwijd: Australië, Chilli, Nieuw-Zeeland en Californië, ze maken allemaal hun eigen Chardonnay.

Bourgondische levenstijl

De Chardonnay-druif kan zich dan wel prima acclimatiseren, zijn roots vinden we terug in het beroemde Bourgogne, waar deze druif gebruikt wordt voor de productie van verschillende wijnen zoals de Chablis. De bekende streek Bourgogne is een relatief kleine streek, maar geniet al sinds de Romeinen roem en faam dankzij hun heerlijke spijzen en dranken. We spreken niet voor niets van een ‘Bourgondiër’ als we het hebben over iemand die graag rijkelijk geniet van lekker eten, lekkere wijn, grote diners en de gezelligheid die daarmee gepaard gaat. Een Bourgogne wijn past dan ook perfect in het plaatje van een Bourgondische levenstijl.

Bourgogne: een veelzijdige streek

De bodem in Bourgogne is divers, zo verklaart de hoeveelheid aan bodemtypes de verscheidenheid aan wijnsoorten in de streek. Naast de Chardonnay is de Pinot Noir de bekendste druif uit de regio. Sommige wijnen uit Bourgogne zijn fel gegeerd en het aanbod (relatief) beperkt. Dat kan je voelen aan de prijs. De duurste wijn ter wereld de De Côte de Nuits komt uit Bourgondië, je betaalt er een mooie 14.000 euro voor.

Chardonnay de veelzijdige klassieker uit Bourgogn
© Pixabay.com

Chardonnay: een wijn met veel gezichten

Hoewel er heel wat frisse en fruitige Chardonnays zijn, bestaat het idee dat Chardonnays voller en robuuster zijn van smaak, dit komt omdat ze vaak in eikenhouten vaten worden gerijpt. Veelal Amerikaanse Chardonnays zijn romig, vol en hebben aanwezige, uitgesproken houttonen. Overdadige houttonen zorgen voor een rokerig vanille aroma, soms proeven we kokos. In het warme Californië of Chili komen in de wijn tropische aroma’s van mango, banaan en passiebloem aan bod. Hoe zuidelijker het klimaat, hoe rijker de Chardonnay en hoe lager de zuurgraad van de wijn. Als alternatief op de Chardonnay wijn bieden restaurants of bars vaak een Sauvignon Blanc aan. Deze is vaak frisser en wat zuurder van smaak.

Aan tafel!

Witte wijn en vis, het is geen verrassende combinatie. Ook Chardonnay doet het heel goed bij bijvoorbeeld kreeft maar ook met kip of kalkoen kan deze wijn perfect harmoniseren. Hoe voller de wijn (hoe langer de rijping in houten vaten) hoe beter hij te combineren is met rijke vleesgerechten. Ook als aperitief met Franse kazen kan de Chardonnay het vinden. Een veelzijdige wijn dus met een open karakter