Email : Password :
Info van de dag :
Recent bezochte linken
Electrabel heeft de boodschap (bijna) begrepen!

De wakkere consument - Energie
Datum : 20-04-2012
Share
Electrabel, de nummer één op de Belgische energiemarkt, verlaagt de vaste prijzen voor elektriciteit en aardgas. Het bedrijf beweert dat de plotse prijsverlaging niks te maken heeft met de recente heisa rond energieprijzen, de politieke druk of de vrees nog meer klanten te verliezen. Een goede zaak voor de consument, ook al mogen we niet te vroeg juichen..

De verlaging van de tarieven komt er volgens Electrabel omdat "we moeten erkennen dat de factuur van energie zwaar doorweegt in het budget van de huishoudens". Dat wisten u en ik natuurlijk al langer, het heeft blijkbaar enkele jaren geduurd eer deze evidentie doordrong tot de grootste energiereus van België.

Naast een algemene verlaging van de prijzen voor elektriciteit en aardgas (vanaf 1 mei ), die een jaarlijkse besparing van gemiddeld 200 euro op de energiefactuur voor een gemiddeld gezin zou betekenen, maakt Electrabel ook komaf met de verbrekingsvergoeding van 50 euro.

In een persbericht stelt directeur-generaal Sophie Dutordoir: "Het is niet goed iemand (als klant) bij u te houden, enkel omdat hen een boete boven het hoofd hangt". Wat iedere consument met gezond verstand reeds jaren wist, wordt nu plots door Electrabel met groot tromgeroffel verkondigd…

Electrabel zag de eerste drie maanden van dit jaar 47.000 elektriciteitsklanten en 30.000 aardgasklanten vertrekken. Maar de prijsverlaging heeft niks te maken met politieke druk of de commotie rond de indexering van de prijzen, beweert het bedrijf, die hiermee elke invraagstelling van zichzelf uit de weg blijft gaan. Of het nu gaat om het angstvallig behouden van hun machtspositie, het botweg negeren van duidelijke politieke eisen, of in dit geval, (hoera) een (onverwachte) positieve maatregel : een open en eerlijke communicatie maakt nog geen deel uit van de huisstijl van Electrabel.

"Beste klanten, we geven onze fouten toe, en om jullie vertrouwen terug te winnen verlagen we onze tarieven". Hoe moeilijk kan het zijn om zo'n bericht de wereld in te sturen? Eerlijk, recht door zee en sympathiek. De huidige manier van communiceren van Electrabel blijft een reflectie van hun inherente bedrijfsfilosofie: WIJ beslissen zelf wel wanneer we onze tarieven aanpassen en enige bezorgdheid om onze klanten of de politieke wereld heeft daar niks mee te maken.

Enige achterdocht blijft dan ook aan de orde: het is niet gezegd dat een goedkoper Electrabel ook effectief het goedkoopste tarief voor iedereen betekent. Prijzen vergelijken en de beste energie-leverancier voor het eigen verbruik kiezen blijft dus aangewezen!
 
Verdient Electrabel nu een pluim en een bank vooruit? Het OIVO vindt van niet. Eerlijke prijzen en het kosteloos kunnen opzeggen van je contract wanneer je dat wil, zijn basisvoorwaarden waar iedere consument recht op heeft, die ook zouden moeten gelden voor bijvoorbeeld gsm- en internetcontracten.

Het verbaast ons eerder dat deze ingreep niet reeds veel vroeger gebeurde, en het blijft spijtig dat er eerst een polemiek moet ontstaan in de media én in de politieke arena, vooraleer een winsthongerig bedrijf besluit om eindelijk ook eens klantvriendelijke maatregelen te treffen…

Met andere woorden: bedankt Electrabel dat jullie de boodschap hebben begrepen, het werd tijd!

Voorkeurthema's
Banken Claim CONSUMENTENBEDROG Consumptie Consumptiebarometer Cultuur CRISIS DIEETTEAM Distributie Duurzame Consumptie ETEN Feesten Financiele Diensten Gezondheid Handelspraktijken HOBBY GEZINSKORF Hygiene INTERNET Jongeren Consumenten KOOPKRACHT Label Marketing News N.TECHNOLOGIE Openbare Diensten PRIJS Recht van de consumenten Senioren SOLDEN Speelgoed SPEL Telecoms Veiligheid VERDIENEN Verslaving VERZEKERINGEN VOEDING Vrije Tijd WATER Woning
Beeld van de dag
Het cijfer
19 000 Uit de Europese ongevallendatabase blijkt dat in de Europese Unie elk jaar ongeveer 19 000 kinderen jonger dan 14 jaar kwetsuren oplopen door stapelbedden.
Veel ongelukken met producten voor kinderen kunnen vermeden worden
Verder lezen
Forum over consumptie
Mij ouders kochten deze week bij mediamarkt een wasmachine van aeg met 150€ eco korting! Vrijdag ...
De wet zegt duidelijk dat ten laatste op het ogenblik van het sluiten van de overeenkosmt de ...

Ik heb een Samsung Galaxy Note gekocht in November 2012. Nu gaat hij niet meer aan omdat hij niet ...
Na het verstrijken van de eerste zes maanden van de garantieperiode moet u als consument zelf het ...

Consumenteninfo
Planeteo – Betalen om te winnen is altijd verloren!
In korte tijd bereikten er ons een aantal meldingen over een zelfde (potentieel) bedrog. Consumenten nemen deel aan een enquête die zou recht geven ...
Bond Beter Leefmilieu start nieuwe jacht op energievreters
Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft zaterdag 30 november in Deinze de nieuwe editie van zijn energiejacht(1) voorgesteld. Tijdens het stookseizoen, van ...
Verder lezen
Neem gratis een abonnement
Juist / Fout
Ik koop in een winkel een salade met een aangeduide prijs van 1 €. Aan de kassa wordt echter 1.10 € aangerekend. Ik betaal 1 € omdat de prijs in de rekken altijd de juiste is.

Juist - Fout