Email : Password :
Info van de dag :
Recent bezochte linken
Mattel roept nog meer gevaarlijk speelgoed terug

De wakkere consument - speelgoed
Datum : 17-08-2007
Share
De Amerikaanse speelgoedreus haalt opnieuw in China geproduceerd speelgoed uit de markt wegens gezondheidsgevaar. Het gaat deze keer wereldwijd om 18,2 miljoen producten, waarvan ongeveer 208.266 speeltjes in België. Het merendeel hiervan is ondertussen al bij de consument geraakt.

Speelgoed teruggeroepen maar niet alle speelgoed vormt een risico

Een van de teruggeroepen items is het Sarge-figuurtje uit het modelwagenassortiment van de film Cars. Dat werd tussen mei 2007 en juli 2007 geproduceerd en heeft een te hoog loodgehalte. In België gaat het samen om 7.804 stuks. Het betreft enkel de Sarge-autootjes met aan de onderkant het kenmerk "1027 EA".

Het speelgoed werd geproduceerd door een onderaannemer van Mattel in China, die het verven van delen van het speelgoed had uitbesteed aan een andere fabrikant, eveneens in China. Deze fabrikant hield zich niet aan de standaarden van Mattel en gebruikte verf van een niet goedgekeurde derde partij.

De andere teruggeroepen speelgoedartikels betreffen speelgoedartikels van de reeksen Polly Pocket, Doggie Day Care en Barbie Doll and Tanner, die geproduceerd werden tussen 31 januari 2002 en 31 januari 2007. Het gaat om specifieke poppen, figuren, speelsets en accessoires waarvan de kleine, krachtige magneten los kunnen komen. Wanneer meerdere van zulke magneetjes worden ingeslikt, kunnen ze darmperforaties veroorzaken. Er werden reeds ongevallen met magneten in speelgoed gemeld waarbij de kinderen dienden geopereerd te worden. Deze terugroepactie is een voortzetting van de vrijwillige terugroepactie van Mattel in november 2006. In België spreekt men hier over 200.458 stuks, waarvan 60 à 70 % bij de consument is terechtgekomen. Meer specifieke informatie over de teruggeroepen producten vindt u op:

Indien u zulke speeltjes gekocht hebt, kan u ze gratis terugsturen naar Mattel of ze terugbrengen naar de winkel waar u ze gekocht hebt.

De consument stelt zich vragen

Terwijl Mattel de heise lijkt in te dijken, stellen de consumenten zich vragen: Het is niet enkel frappant dat speelgoed gevaarlijk blijkt te zijn en uit de rekken moet worden gehaald. Bovendien stelt de kwantiteit van de betrokken objecten het bedrijf in diskrediet: hoe is het mogelijk dat zo'n belangrijke onderneming van een dergelijk amateurisme getuigt in het beheer van haar productie? Alvorens dergelijke hoeveelheden te produceren, kan men zich trouwens ook afvragen wat de voorziene test- en controleprocedures zijn. Welke garanties worden aan de industriële partners gevraagd en hoe worden die partners geselecteerd? In welke omstandigheden werd de productie uitgevoerd?

Het OIVO reageert

Voor het OIVO volstaat het niet dat Mattel via de pers zijn bezorgdheid uit over onze kinderen. Een dergelijke wereldspeler moet zorgen voor een verantwoorde aanpak gedurende de hele productieketen. Het OIVO stelt zich ernstige vragen bij de controles die door de productieketen van Mattel worden uitgevoerd. Daarom vraagt het dat de lastenboeken die in bedrijven worden ontwikkeld, onderhevig zijn aan onafhankelijke controles en dat gedurende het hele productieproces. Wat de overheid betreft, hebben de verbruikersorganisaties en het OIVO in hun memorandum al het beperkte aantal controles onderstreept. Ze vragen een versterking van die controles op het gebied van veiligheid, vooral wat betreft de samenstelling van producten. In 2004 heeft een studie van het OIVO aangetoond dat de CE-markering, die het vermoeden van overeenstemming schept, door bepaalde producteurs ten onrechte werd gebruikt. Blijkbaar zijn die meer begaan met winstbejag dan de bescherming van consumenten. Als die markering een noodzakelijke voorwaarde is voor het goed functioneren van de markt, kan ze desondanks niet voldoende zijn op zich. Ze moet met andere woorden ondersteund worden door strenge controles en sancties.

Naast de polemiek die er dezer dagen heerst rond Mattel, stellen de verbruikersorganisaties en het OIVO zich tot slot vragen bij de ethiek en de nood aan een duurzame benadering van handel drijven.

Voorkeurthema's
Banken Claim CONSUMENTENBEDROG Consumptie Consumptiebarometer Cultuur CRISIS DIEETTEAM Distributie Duurzame Consumptie ETEN Feesten Financiele Diensten Gezondheid Handelspraktijken HOBBY GEZINSKORF Hygiene INTERNET Jongeren Consumenten KOOPKRACHT Label Marketing News N.TECHNOLOGIE Openbare Diensten PRIJS Recht van de consumenten Senioren SOLDEN Speelgoed SPEL Telecoms Veiligheid VERDIENEN Verslaving VERZEKERINGEN VOEDING Vrije Tijd WATER Woning
Beeld van de dag
Het cijfer
19 000 Uit de Europese ongevallendatabase blijkt dat in de Europese Unie elk jaar ongeveer 19 000 kinderen jonger dan 14 jaar kwetsuren oplopen door stapelbedden.
Veel ongelukken met producten voor kinderen kunnen vermeden worden
Verder lezen
Forum over consumptie
beste, op 9 juni bestelden wij via de telefoon een fitnesstoestel, wij kregen hiervan een ...
In de eerste plaats contact opnemen met de Economische Inspectie, want dit is duidelijk een ...

Naar aanleiding van een aanslepend probleem met een bij Krefel aangekocht koelkast kreeg ik volgend ...
Dan neemt u best contact op met de Economische Inspectie. De verkoper dient enkel in te staan ...

Consumenteninfo
Feeding the 5000 – de quiz!
Het "Feeding the 5000" evenement ligt alweer enkele weken achter ons, maar we hebben nog enkele resultaten die we graag met onze lezers delen. Bij ...
Gelezen voor u - OIVO - Documentatiecentrum –12-06-2014
Gelezen voor u : Mira-rapport over transitie naar een duurzaam landbouw- en voedingssysteem in Vlaanderen - Een Belgische Financiële Geluksbarometer ...
Verder lezen
Neem gratis een abonnement
Juist / Fout
Een koelkast van de klasse A+ of A++ levert de beste prestaties en is de meest spaarzame.

Juist - Fout