Email : Password :
Info van de dag :
Recent bezochte linken
Solidaire economie: tussen onbekendheid en goede wil

Persberichten - Consumenten
Datum : 23-03-2012
Share
In de ogen van de consumenten is de solidaire economie een weinig bekend concept. Toch bestaat er in de praktijk echte bereidheid om mee te gaan in een filosofie van solidariteit. Het OIVO heeft een studie gemaakt over de oorzaken...

Een te weinig bekend concept

Drie vormen van solidaire economie zijn goed bekend: het kopen van producten die van de eerlijke handel afkomstig zijn, de aankoop van biomanden en het rechtstreeks kopen bij producenten. Minder dan één op de twee respondenten kent de andere vormen van solidaire economie, zoals het ruilen van producten, solidair sparen, de gegroepeerde aankoop of de lokale uitwisselingssystemen.

In de praktijk

Nochtans doet één op de twee consumenten aankopen van producten die uit de fair trade afkomstig zijn. De consumenten kopen biomanden, kopen rechtstreeks bij lokale producenten of maken gebruik van een gegroepeerde aankoop of van het ruilen.

De belangstelling voor de vormen van solidaire economie evolueert op verschillende manieren. Bepaalde vormen stabiliseren zich, zoals de aankoop van biomanden. Andere hebben almaar meer succes, zoals de gegroepeerde aankoop, het ruilen, het solidair sparen of de lokale uitwisselings-systemen.

De overheid zou zulke praktijken moeten aanmoedigen en verenigingen in staat moeten stellen om op dat vlak beter aan de behoeften van de bevolking tegemoet te komen.

Op naar de lokale uitwisselingssystemen

Eén op de drie consumenten kent de lokale uitwisselingssystemen (LUS), die hun leden de mogelijkheid bieden om goederen, diensten en kennis uit te wisselen zonder er met klassiek geld voor te betalen. Op 2 jaar tijd is hun aantal verdubbeld en vandaag de dag staan er 86 LUS ter beschikking van de consumenten.

Aangaande die lokale uitwisselingssystemen appreciëren de consumenten het feit dat ze besparingen doen en tegelijk de solidariteit versterken. Het is de crisis die hen aanspoort om zulke systemen op het getouw te zetten, maar ze werken toch puur op basis van de goede wil van iedereen. De LUS helpen om de gevolgen van de crisis tegen te gaan, maar ze vergroten ook het risico voor zwartwerk. Eén op de vijf consumenten geeft toe dat de crisis hem of haar zin doet krijgen om lid te worden van een lokaal uitwisselingssysteem.

Solidair sparen: veel inschrijvers

Het potentiële aantal inschrijvers op solidair sparen loopt op tot 79%. Eén op de drie consumenten zegt dat de crisis een aanmoediging is om voor andere redenen dan louter voor de winst te beleggen. Hun aantal is echter kleiner dan bij het begin van de crisis... Beleggingen van een label voorzien, een voordelig fiscaal systeem invoeren en een informatiecampagne uitwerken om het concept toe te lichten zouden nog extra aanmoedigende factoren zijn.

Volledige studie: Barometer van de solidaire economie.

Voorkeurthema's
Banken Claim CONSUMENTENBEDROG Consumptie Consumptiebarometer Cultuur CRISIS DIEETTEAM Distributie Duurzame Consumptie ETEN Feesten Financiele Diensten Gezondheid Handelspraktijken HOBBY GEZINSKORF Hygiene INTERNET Jongeren Consumenten KOOPKRACHT Label Marketing News N.TECHNOLOGIE Openbare Diensten PRIJS Recht van de consumenten Senioren SOLDEN Speelgoed SPEL Telecoms Veiligheid VERDIENEN Verslaving VERZEKERINGEN VOEDING Vrije Tijd WATER Woning
Beeld van de dag
Het cijfer
19 000 Uit de Europese ongevallendatabase blijkt dat in de Europese Unie elk jaar ongeveer 19 000 kinderen jonger dan 14 jaar kwetsuren oplopen door stapelbedden.
Veel ongelukken met producten voor kinderen kunnen vermeden worden
Verder lezen
Forum over consumptie
beste, op 9 juni bestelden wij via de telefoon een fitnesstoestel, wij kregen hiervan een ...
In de eerste plaats contact opnemen met de Economische Inspectie, want dit is duidelijk een ...

Naar aanleiding van een aanslepend probleem met een bij Krefel aangekocht koelkast kreeg ik volgend ...
Dan neemt u best contact op met de Economische Inspectie. De verkoper dient enkel in te staan ...

Consumenteninfo
De OIVO newsletter van 21 november 2013
Welkom bij de nieuwsbrief van het OIVO Deze week leggen we je in het kort uit wat de prijs van de elektriciteit in feite is. Verder stellen we je de ...
Voor u gelezen – Documentatiecentrum – 21 november 2013
Het documentatiecentrum van het OIVO stelt u enkele samenvattingen van nieuwe aanwinsten voor. Voor u gelezen: Vakantie van Nederlanders – De jeugd ...
Verder lezen
Neem gratis een abonnement
Juist / Fout
Suikers leveren 1/4 minder calorieën dan de vetstoffen.

Juist - Fout